Sådan lader du bedst din elbil derhjemme

Sådan lader du bedst din elbil derhjemme

Sponsoreret:

Mange elbilejere oplader deres elbil hjemme, hvor bilen sættes i et almindeligt stik natten over. Dette belaster din boligs elinstallationer langt mere end din vaskemaskine eller dit komfur, og det kan potentielt være farligt.

I stedet er det en god idé at få installeret en ladeboks hjemme hos dig med et kabel, der er beregnet til høj belastning i længere tid.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du bruger en installation kun til din elbil, som har egen sikringsgruppe og en strømafbryder. Loven kræver, at du bruger en autoriseret elinstallatør til udføre arbejdet.

Hvad er mulighederne for at lade derhjemme?

Når du vil lade derhjemme, har du flere muligheder. Du kan købe eller leje en ladeboks med en serviceaftale. Hvis du vælger at leje via et abonnement, betaler du et fast månedligt beløb.

Køber du din egen ladeboks, har du en engangsudgift til selve købet samt installation af boksen. Når du køber en ladeboks med serviceaftale, har du mulighed for at få refusion af den strøm, du bruger til at oplade din elbil.

Eksempelvis tilbyder Looad køb af ladebokse med serviceaftale, hvor boksen bliver vedligeholdt uden ekstra omkostninger. Samtidig er der 5 års garanti på både ladeboks og tilbehør.

Når du lejer en boks, kommer der som regel uforudsete gebyrer, du skal betale til din ladeoperatør. I mange tilfælde vil du skulle betale et opstartsgebyr. Samtidig hæfter du også selv for nedtagningen af ladeboksen, hvis du flytter eller skifter abonnement.

Ladeboks uden serviceaftale

Vælger du at købe en ladeboks uden serviceaftale, afregner du strømmen til almindelig strømpris. Hvis du fravælger en serviceaftale til din ladeboks, fravælger du samtidig muligheden for elrefusion.

Med elrefusion har du mulighed for at få fuld refusion af din elafgift på den del af dit strømforbrug, du benytter til opladning af din elbil derhjemme. Dog er du ikke berettiget til dette, hvis din bolig har solceller eller er opvarmet med el.

Med en serviceaftale hos Looad får du automatisk tilbagebetalt din elrefusion hver måned. Hos andre udbydere tager det ofte 3, 6 eller op til 12 måneder at få den udbetalt.

Opladning fra et almindeligt stik

Det er muligt at lade sin elbil i en industrikontakt eller i en almindelig stikkontakt med jording. Her skal du benytte et såkaldt mormorkabel.

Hvis du vælger denne løsning, skal den være sikker og uden risiko for, at din elinstallation tager skade. Løsningen kan ikke umiddelbart anbefales, men det er muligt at lade lovligt med et mormorkabel. Men hvis kablet trækker mere end 6 ampere, må du maksimalt lade i to timer.