Prøveplader: Hvad går de ud på?

Prøveplader: Hvad går de ud på?

Sponsoreret:

Der findes forskellige typer af nummerplader, som man kan have på, når man kører rundt i en bil eller et andet køretøj i Danmark. Derfor er det ikke underligt, at nogle danskere kan være i tvivl om, hvilke nummerplader der betyder hvad. 

Når man skal komme på en type af nummerplade, der anvendes i Danmark, så er det nok de almindelige, hvide nummerplader, der oftest bliver brugt til privatkørsel, som de fleste først kommer i tanke om. Andre eksempler på typer af nummerplader er de gule plader, papegøjeplader, plader med eller uden EU-symbol og de såkaldte prøveplader. 

Det er ikke alle danskere, som er 100% klar over, hvad de såkaldte prøveplader går ud på, samt hvilke regler der gælder for prøvepladerne. Er du derfor blandt dem, som godt kunne tænke sig at lære mere omkring prøveplader, så er det en rigtig god idé, at du fortsætter med at læse. 

Prøveplader er en midlertidig nummerplade

Der findes forskellige hjemmesider, som for eksempel https://www.tjekbil.dk/hvad-er-proevemaerker, hvor man kan blive klogere på både prøveplader, men også de andre typer af plader til køretøjer, som vi har i Danmark. 

Skal man give et kort svar på, hvad prøveplader er, så kan man sige, at det er en form for midlertidige nummerplader til en bil eller et andet køretøj i Danmark. De fleste danskere har nok på et eller andet tidspunkt tænkt over, om det er tilladt at køre rundt i landet i en bil, på en motorcykel eller i andet køretøj, som ikke har nummerplader på. 

Umiddelbart vil man tro, at det ikke er tilladt, og derfor kan nogle blive overrasket over, når de finder ud af, at det faktisk kan være lovligt at køre rundt på de danske veje, selvom køretøjet ikke har nummerplader på. Det er nemlig 100% lovligt at køre rundt i et køretøj uden nummerplader, hvis køretøjet har prøveplader på. 

Et almindeligt sæt danske nummerplader på en bil er kravet for, at man må køre rundt på de danske veje. Når der er nummerplader på en bil, så viser det nemlig, at alle afgifter i forbindelse med bilen, som for eksempel forsikringer, vægtafgift og andet, er blevet betalt. Nummerplader på en bil er altså en let måde at vise til politiet og andre, at man har betalt alle afgifter, og at det derfor er 100% lovligt at køre rundt i det køretøj, der er tale om. 

Sådan ser prøvepladerne ud 

De almindelige, hvide nummerplader, som vi kender dem, er den type af plader, som det højeste antal af danske biler kører rundt med. På selve pladen er registreringsnummeret vist, og der kan desuden være prægede tegn på, som enten kan være malet, klæbet eller hæftet på. 

Prøveplader ser anderledes ud, end de almindelige nummerplader gør. De almindelige nummerplader er nemlig lavet af enten metal eller plastik, hvorimod prøveplader for det meste består af et hvidt, selvklæbende stykke plastfolie. På prøvepladerne er der angivet et løbenummer, og der står desuden datoen for, hvornår pladen er gyldig fra og den dato, hvor pladens gyldighed udløber. 

Det er altså i de fleste tilfælde utrolig let at kende forskel på de almindelige, hvide nummerplader og prøveplader. Selvom prøvepladerne oftest er lavet i plastfolie, så kan der dog også være tilfælde, hvor prøvepladerne er lavet i det samme hårde materiale som de almindelige nummerplader er. Men er prøvepladerne lavet af metal eller plastik, så vil man stadig kunne kende forskel, da de sidste fire cifre på prøvepladerne vil være angivet med rødt, modsat de almindelige plader, hvor alle syv cifre altid står med sort. 

Prøveplader kan altså blive set som en slags midlertidige nummerplader til et køretøj. Gyldigheden på prøvepladerne kan nemlig normalt kun gælde i maksimalt syv dage. Dog findes der en række undtagelser. Det kan for eksempel være, hvis man har anskaffet sig faste prøveskilte til sit køretøj.

Prøvemærker, prøveplader og prøveskilte

Nogle mennesker kan være i tvivl om, hvilke forskelle der er på prøvemærker, prøveplader og prøveskilte. Og det er helt naturligt, for der er nemlig ikke nogen forskel. De tre ovenstående begreber betyder præcis det samme. Det er bare forskelligt, hvilken betegnelse folk vælger at benytte sig af. 

Der kan være mange gode grunde til, at man ikke ønsker at få nummerplader på sit køretøj, og det er netop grunden til, at prøvepladerne findes. Som med alt andet er der selvfølgelig regler for, hvornår prøveplader må anvendes, og hvornår de ikke må, men overordnet er der flere danskere, som benytter sig af muligheden for at få midlertidige nummerplader på.