Et stenslag kan måske virke som en lille og ubetydelig skade på din bil, men de fleste stenslag kan potentielt udvikle sig til revner i forruden og derfor være af stor fare for både dig, dine passagerer og dine med bilister da de kan splintre ruden pludseligt. Et stenslag kan udvikle sig til at være til decideret livsfare for dig og dine omgivelser og du bør derfor altid reagere når et opstår. Et stenslag er nemlig en underlig størrelse at håndtere, da det på ingen tid kan udvikle sig fra stenslag til høj risiko revne. Du bør derfor aldrig køre rundt med et stenslag i længere tid, da du aldrig ved om splitningen sker mens du køre børnene i skole, på vej på arbejde eller mens din bil holder parkeret hjemme i gårdspladsen eller i garagen. Du kan få en stenslag reparation hos Thiemannkok på dagen og slipper derfor for at køre rundt med usikkerheden i baghovedet. Hvis ikke du ved hvordan du skal reagere på et stenslag kan du læse videre her og få gode råd til hvordan du skal håndtere dit næste stenslag.
Som bilejer kommer vi alle til at prøve at få stenslag og derfor er det vigtig at vide hvordan du skal reagere både for at mindske skaden og faren mest muligt for dig og dine omgivelser, men også for at mindske skaden økonomiske bekostning mest muligt. Derfor bør du følge disse fire gode råd når uheldet er ude og stenen rammer din forrude.
1. Check skaden og vurder dens omfang
Når skaden er sket og stenslaget er opstået, gælder det om at handle hurtigt. Ved først mulige lejlighed bør du derfor inspicere skaden og vurdere om det er et stenslag der kan repareres eller om din rude bør udskiftes. Måden du ved om det er det ene eller andet er ved at undersøge stenslagets størrelse og placering på ruden. For at dit professionelle værksted kan reparere skaden må stenslaget ikke være større end 2 cm og det skal være placeret minimum 5-10 cm fra rudens kant.
2. Forebyg yderligere skade
Det er kun en midlertidig løsning, men hvis ikke du har mulighed for at køre forbi et autoværksted med det samme bør du benytte tape til at indkapsle skaden. Tape til formålet fås hos de fleste velassorterede bil og gør det selv forretninger. Formålet med at indkapsle skaden er at undgå at mere snavs kommer i stenslaget og dermed også undgå at trykket gør stenslaget til en decideret revne i din rude.
3. Kør forbi dit lokale værksted eller bestil tid.
Reparation af et stenslag er rimeligt smertefrit og tager ikke længere tid end din kaffepause. De fleste professionelle autoværksteder kan klare reparationen på så kort tid som 15 minutter og kan tage sig af skaden uden du bestiller tid i forvejen, fordi det ikke er mere besværligt at ordne. Måden et stenslag bliver fikset på er ved, at mekanikeren først renser stenslaget for skidt og snavs. Derefter hælder han en særlig reparationsvæske ned i stenslaget. Væsken kræver 20 graders varme, tørre omgivelser og intet sollys for at hærde ordentligt. Efter reparationen kan du køre videre med god samvittighed.
Hvis dit stenslag ikke levede op til kravene for at blive repareret, men var større end 2 cm og sad tættere på rudens kant end 5-10 cm, skal ruden skiftes. Dette er et større indgreb og du bør derfor bestille tid hos din mekaniker, da en professionel skal bruge mellem 4 og 5 timer på at skifte din rude.
4. Hver opmærksom næste gang din bil bliver indkaldt til syn
Stenslag og revner i ruden kan betyde at din bil dumper til syn, så hver opmærksom på at vælge en automekaniker der refundere stenslags reparationen hvis du skulle dumpe synet grundet en fejl vurdering fra deres side. Dygtige mekanikere laver sjældent en fejl vurdering af din skade og vil altid fortælle dig hvis ruden bør skiftes i stedet for repareres, men fejl sker og derfor er det rart at have den rygdækning at autohuset tager fejlen på deres kappe.
Stenslag virker måske små og ligegyldige, men reager altid på dem hurtigst muligt, da du jo aldrig ved hvornår de udvikler sig og bliver til fare for dig og dine omgivelser.