Har du styr på de parkeringsregler, som er gældende i Danmark?

Har du styr på de parkeringsregler, som er gældende i Danmark?

Sponsoreret:

Dette indhold er sponsoreret.

Hvis der er én slags bøde, som er rigtig ærgerlig at få, så er det parkeringsbøden. Denne form for bøde er selvfølgelig lige så selvforskyldt som mange andre, men det er ofte kun få centimeter, som er afgørende for, om du skal betale en større sum penge eller om du slipper. Det er derfor ikke blot en vigtig, men endda en essentiel del af at være bilist at have styr på parkeringsreglerne. Måske ser du dig selv som værende en topbilist, og du tror, at du har ethundrede procent styr på alle de forskellige parkeringsregler, som er gældende rundt omkring i Danmark. Så er det nu, at du har mulighed for at teste din viden. Måske ønsker du dog også at udvide din viden inden for området. Uanset, hvordan dit forhold til denne slags regler er, så er denne artikel lige noget for dig, som ønsker at undgå unødvendige bøder, og at bruge pengene et andet sted i stedet for. 

Disse regler skal du kende

Der er intet værre end at få en bøde for noget, som man selv ikke har set. Derfor er det vigtigt, at du kender de følgende regler, som er helt klassiske. Det er nemlig oftest dem, som kan give folk den lille seddel i vinduesviskeren. Parkeringsregler er vigtige. Derfor kan du finde et overblik over dem i færdselslovens paragraffer 28 og 29, og ved hjælp af dem følge de vigtige regler til punkt og prikke. Vigtigst af alt er det, at man generelt kan sige, at du skal parkere på højre side af vejen. Dette gælder for de fleste veje, med undtagelse af meget lidt befarne veje og ensrettede veje. Når du har denne regel på plads, så skal du vide, at du aldrig må holde på cykelstier, gangstier eller fortove. Bestræb dig selv efter at være rationel i din tænkning, når det handler om at finde det perfekte sted til en parkering. Føler du, at du spærrer for fodgængere eller cyklister, eller holder du bare lidt foran en indkørsel? Så må du lede videre efter en parkeringsplads, som giver dig god samvittighed.

Kender du til nedenstående regler?

Måske var de reglerne i det foregående afsnit nogle, som du kan nævne i søvne. Til gengæld har vi samlet på de regler, som du måske ikke nødvendigvis kender. De er dog ikke mindre vigtige end de andre, og giver bøder, som er mindst lige så høje, som enhver anden overtrædelse, når det drejer sig om parkeringen.

Det er en essentiel del af forrygende kørsel, at du ved, at du aldrig må holde ved en udkørsel fra en cykelsti. Disse kan være nemme at overse, men tænk på større udkørsler, som du heller ikke må holde ude foran. Derudover skal du huske at holde mere end fem meter fra et fodgængerfelt og en udkørsel fra en cykelsti på din side af kørebanen.

En anden huskeregel er, at du aldrig må holde inden for 10 meter fra en tværgående kørebane. At holde inden for de 10 meter er en typisk fejl, da det tit ligner, at der er frie parkeringspladser ved vejkanten. Derudover kan de ti meter hurtigt snyde, hvilket fører til unødvendige bøder. Husk også, at det gælder, at du skal holde hele 30 meter fra en jernbaneoverkørsel, hvis der ikke er separate parkeringspladser til. Sidst er der et andet sted, hvor du skal være ekstra påpasselig – nemlig busstoppestederne. Måske har du selv holdt der engang, men det er faktisk ikke lovligt. Fra stoppestedsskiltet må du minimalt holde indenfor en afstand på intet mindre end 12 meter.

Lokale bøder

Når du har fundet ud af, hvor mange forskellige regler der er gældende, kan du med fordel orientere dig om reglerne i din kommune. Der er nemlig en række lokale parkeringsregler, som udelukkende er gældende i den pågældende kommune. Her er det tit politiet eller kommunen, som udsteder bøderne. Er du altså så uheldig og får en bøde et sted, hvor du i andre kommuner har mulighed for at parkere helt lovligt, så er det en rigtig god idé at informere dig om andre regler i området. Husk dog også, at du kan få nedsat afgiften af din bøde, hvis du tjener meget lidt eller er studerende.