Afgifter på el- og hybridbiler

Afgifter på el- og hybridbiler

Sponsoreret:

I Danmark er der registreringsafgift på alle køretøjer, hvorfor man skal betale dette, hvis man ejer et køretøj. Beløbet varierer fra køretøj til køretøj, da afgiften er værdibaseret, hvilket vil sige, at registreringsafgiften afhænger af, hvad køretøjet er værd. Dette skal altså betales for at køretøjet må færdes på vejene. De senere år har registreringsafgiten i Danmark været sænket af flere omgange, men er du egentligt klar over, hvad man skal betale i registreringsafgifter på el- og hybridbiler? Dette kan du læse meget mere om på hjemmesiden https://www.tjekbil.dk/registreringsafgift, hvor du blandt andet også kan blive meget klogere på registreringsafgift generelt. 

Person-, vare- og lastbiler 

Registreringsafgiften blev vedtaget i Danmark i 1924, og indtil da var der ingen afgift på biler i Danmark, hvorfor Danmark var et af de billigste lande i verden af købe en bil i. Efter det blev vedtaget, at man også skulle betale registreringsafgift herhjemme, har registreringsafgiften været blandt de højeste i verden – på et tidspunkt har den endda nået 180 procent af køretøjets værdi, hvilket gik ud over personbiler på hvide nummerplader. 

I dag er det dog kun 85 procent af værdien af de første 197.700kr, der skal betales i registreringsafgift, når du køber personbiler på hvid plade. Resten af beløbet skal der betales 150 procent af. 

Lidt lavere lyder det hos varebiler på op til 4.000 kg, altså varebiler på gule nummerplader. Her skal man nemlig betale en registreringsafgift på 50 procent af værdien af de 60.600 kr, hvorefter resten af bilens pris er afgiftfri.

For biler som overskrider de 4.000 kg, gælder det at de er afgiftsfrie af værdi op til de første 62.000 kr, hvorefter der skal betals 50 procent af resten af den aktuelle værdi. Dog er åbne varebiler såsom ladvogne og pickups samt kassevogne uden siderude i venstre side undtaget heraf, hvis de vejer mellem 2.501 kg og 4.000 kg, da de ikke skal betale noget af de første 38.200 kr, hvorefter der ved resten af bilens værdi skal betales 30 procent i registreringsafgift. 

El- og hybridbiler 

El- og hybridbiler er blevet særdeles moderne i de sidste år, og vi kommer nok ikke til at se mindre til dem på de danske veje i fremtiden. Men hvordan ser det ud med registreringsafgifter på disse typer af biler?

Hos hybridbiler, som er biler med både forbrændningsmotor og elmotor, gælder de helt samme regler som hos en almindelig personbil. I 2021 slipper ejerne af almindelige personbiler med at betale 65 procent af bilens værdi, men dette ændres i 2022, hvor tallet stiger til 90 procent i registreringsafgift, mens hybridbiler ikke slipper billigere i registreringsafgift end alle andre personbiler. 

Det ser dog anderledes ud når det kommer til elbiler, da afgiften på elbiler i øjeblikket holdes kunstigt lavt i forhold til benzin- og dieselbiler. Dette vil dog komme til at stige. På nuværende tidspunkt betales der 65 procent af elbilers værdi i registreringsafgift når de indregistreres, hvilket allerede i 2022 ændres til 90 procent, og i 2023 vil elbiler også være pålagt lige så meget i registreringsafgift, som alle andre personbiler herhjemme i Danmark er. 

Hvem og hvor meget betales der registreringsafgift til?

Det er den danske stat, som du indbetaler til, når du betaler registreringsafgiften af din bil. Det er dog ikke dig selv, der kan fastslå, hvor meget du vil betale i registreringsafgift, da dette fastsættes enten af Motorstyrelsen eller af andre særligt udpejede firmaer, altså selvanmeldere. En fordel ved at benytte sig af sidstnævnte er, at det i mange tilfælde vil være hurtigere at få svar herfra, da man ved Motorstyrelsen hurtigt kan komme til at vente op til 3 måneder på svar, hvorimod selvanmeldere i mange tilfælde vil have et svar klar til dig på samme dag. 

Selvom du ikke selv kan fastlægge din registreringsafgift, kan du få en idé om det ved at benytte følgende formel: 

  • Køretøjets købspris i udlandet omregnet til DKK
  • Prisen for eventuelt ekstraudstyr monteret fra fabrikken eller af importøren
  • En avance på mindst 9%
  • 25% moms 

Hvis du kunne tænke dig at købe en brugt bil, og er nysgerrig på hvor meget du skal betale i registreringsafgift for denne, kan du altid tilgå tidligere afgiftsvurderinger via Motorregisteret, som kan tilgås via SKAT’s hjemmeside. Du må dog have med i mente, at bilen falder i pris hver dag, så du kommer ikke til at betale det samme som vedkommende, der sidst fik indregistreret bilen, før du kom med en tilsvarende model.