Hvad er en a-kasse egentlig?

Hvad er en a-kasse egentlig?

Sponsoreret:

Arbejdsløshed kan ramme alle. I tilfælde af arbejdsløshed er en a-kasse det bedste redskab til at holde hånden under økonomien. A-kasse er faktisk blot en forkortelse for arbejdsløshedskasse, og er man medlem af sådan en, så er man sikret en udmærket månedlig indtægt, når man står uden for arbejdsmarkedet. Man betaler et fast beløb til a-kassen, som derimod forsørger én, hvis man pludselig skulle stå uden job. 

Find den rigtige a-kasse

Mange a-kasser specialiserer sig i at hjælpe bestemte persontyper videre i arbejdslivet. Det kan derfor være en god idé at undersøge, hvilke a-kasser bedst matcher éns behov. Det er eksempelvis ikke nødvendigvis den samme a-kasse, man har brug for, hvis man er nyuddannet akademiker, som hvis man er en midaldrende folkeskolelærer. Dernæst kan det naturligvis også være rart for de fleste, at man finder en billig a-kasse. Det gode råd er altså, at man forsøger at definere éns behov, inden man melder sig ind et bestemt sted.

Hjælper dig videre

Når man er arbejdsløs og medlem af en a-kasse og dermed får udbetalt dagpenge, skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Konkret betyder det, at man skal huske at søge jobs, og man skal registrere, hvilke jobs man har søgt online. Derudover skal man holde møder med repræsentanter fra a-kassen. Her vil der blive spurgt ind til, hvordan det går med jobsøgningen, hvilken strategi man benytter sig af, når man søger de enkelte stillinger, og hvordan man selv tænker, a-kassen kan hjælpe én videre fra der, hvor man aktuelt står. Man kan også altid ringe til a-kassen for råd og vejledning. A-kassen er ikke kun sat i verden for at udbetale dagpenge. De er også sat i verden for at hjælpe den konkrete arbejdsløse videre og tilbage på arbejdsmarkedet. 

De særlige regler for dimittender

I Danmark har vi nogle overordentligt generøse dagpengesatser. Og der er endda særlige regler for studerende og nyuddannede. Hvis du i tide melder dig ind i en a-kasse, mens du studerer, så behøver du under uddannelsen ikke betale en krone til a-kassen. Til gengæld er du forsikret med dagpenge i op til to år, når du er færdiguddannet. Der gælder dog de samme regler efter end uddannelse. Du skal søge jobs og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Husk også at holde øje med reglerne for hvor lang tid man kan få udbetalt dagpenge, og hvor høje satserne er, da reglerne fra politisk hånd indimellem bliver ændret.