For de fleste af os hænger køb af bil også sammen med et større pengelån, da det kun er de færreste af os, der lige går og har råd til at købe en ny eller brugt bil kontant. Men ligeledes er det for det fleste af os også ret forvirrende at finde hoved og hale i sådan et lån, og hvad der særligt er vigtigt at lægge mærke til derved. Denne artikel vil prøve at gøre dig klogere på lån af bil, og ellers kan du læse mere om det her, hvis du går og overvejer at købe ny bil.
Hvad skal du vide for at tage et lån?
Der er mange forskellige begreber at holde styr på, når man skal til at finde lån til en bil. Begreber som ÅOP, faste eller variable rentesatser og kreditomkostninger, er nogle af de mest centrale, som vil blive forklaret nærmere her i artiklen.
Dine årlige omkostninger
For det første er der ÅOP, der står for årlige omkostninger i procent. Dette tal er muligvis det vigtigste at holde sig for øje, da det altså dækker over alle de samlede omkostninger, man har i lånet per år i procent. Det dækker altså over mulige oprettelsesomkostninger, altså det det koster at tage lånet, det dækker over lånets renter og det dækker over alle andre løbende omkostninger, der kunne være i lånet. Derfor er det altså et ret afgørende tal for, hvor meget et lån kommer til at koste dig. Da tallet er i procent, er der mange, der synes, det er mere håndgribeligt at få et præcist beløb for, hvad lånet egentligt vil koste en.
Kreditomkostninger
For netop at få et samlet beløb for den samlede omkostning af at tage lånet, ser man på kreditomkostninger, der egentlig bare er et andet tal for ÅOP. Kreditomkostninger er som sagt det samlede beløb, det i alt kommer til at koste en at tage lånet – udover selve lånet vel og mærket. Det kan altså være et lidt lettere tal at forholde sig til som låner end ÅOP, da det ikke er et procenttal, men et reelt beløb. Derfor er det ligesom ÅOP også en vigtig ting at have sig for øje, når man skal låne penge til en bil.
Rente – fast eller variabel?
Til sidst er det naturligvis vigtigt for en, hvilken slags rente man kan få i lånet – altså hvad man skal betale tilbage til udlåneren af pengene hver måned som en kompensation for pengene, man har lånt. Skal man have en fast rente? En variabel? Eller en høj eller lav rente? Det sidste spørgsmål giver nok selv, da man som låner naturligvis gerne vil have den lavest mulige rente. Derudover kan renten være både fast eller variabel, som er et udtryk for, om renten er den samme hver måned, eller om rentesatsen kan skifte fra måned til måned. En fast rente er som oftest lidt dyrere at have, til gengæld er der ikke nogen risiko for, at renten pludselig stiger meget, og at man i værste fald ikke har råd til at have lånet længere.