Pas på disse bilvurderingssider

Sponsoreret:

Forbrugerombudsmanden har igen rettet fokus mod et voksende problem i online bilhandel, som der tilbyder bilvurderinger mod betaling, uden at dette er tydeliggjort for forbrugeren. Forbrugerne opfordres til at udvise forsigtighed og undgå at betale for disse tjenester, særligt hvis de støder på trusler om inkasso.

En stigende bekymring har været bemærket blandt forbrugere, der har følt sig misledt af disse online platforme. Disse websites promoverer deres tjenester gennem forskellige kanaler, såsom e-mails og sociale medier annoncer, hvilket leder forbrugere til at afgive deres køretøjsdetaljer i forventning om en gratis service. Dog modtager mange en faktura for denne “service” via e-mail, til deres overraskelse.

Et almindeligt problem er, at det ikke fremgår klart af reklamerne, at tjenesten er betalingspligtig. Ofte er prisen skjult i mindre skrift eller placeret på en måde på hjemmesiden, så det kræver ekstra anstrengelser at finde frem til denne information. Dette har forårsaget frustration og forvirring for mange forbrugere, der finder sig ufrivilligt bundet til en betaling, de ikke havde regnet med, og egentlig bare gerne ville have at vide hvad min bil er værd.

Forbrugerombudsmanden konkluderer

Forbrugerombudsmanden har konkluderet, at forbrugerne ikke er forpligtet til at betale for disse vurderinger og fraråder brugen af sådanne tvivlsomme tjenester. Der er identificeret flere specifikke og problematiske websites, og det bemærkes, at der løbende dukker nye sider op med lignende praksis.

Bag disse opkrævninger ligger typisk firmaer baseret i udlandet, hvilket komplicerer håndhævelsen af forbrugerrettigheder og opkrævning af betalinger. Myndighederne i forskellige lande er blevet involveret for at adressere denne tvivlsomme praksis og arbejder på at stoppe de uretmæssige opkrævninger.

Forbrugerombudsmanden opfordrer forbrugere, der står over for sådanne krav, til ikke at betale og i stedet kontakte firmaet for at gøre det klart, at der ikke er indgået nogen aftale om betaling. Hvis kommunikation med firmaet ikke er mulig, rådes forbrugerne til at gemme dokumentation for deres forsøg på kontakt.

Anbefalinger til forbrugere

  • Undgå at anvende betalingspligtige bilvurderingswebsites.
  • Ignorer krav om betaling og trusler om inkasso.
  • Gør det klart over for firmaet, at der ikke er indgået en betalingsaftale, og gem dokumentation herfor.
  • Søg assistance hos relevante myndigheder, hvis situationen eskalerer.