Klip i kørekortet – har du styr på dine klip?

Klip i kørekortet – har du styr på dine klip?

Sponsoreret:

Er du lidt for glad for fart? Du er måske blevet stoppet af politiet et par gange, men hvilke gange fik du egentlig et klip i kørekortet? Det kan være svært at huske, hvor mange klip man har fået i sit kørekort, og hvis du gerne vil undgå det sidste af slagsen, så kan det være en rigtig god ide at vide, præcist hvor mange klip man har og har tilbage, før fælden klapper. 

Heldigvis behøver du ikke gætte dig til det eller huske tilbage på de ubehagelige møder med politiet. Der en meget nemmere måde at tjekke det på. Alt du skal gøre er nemlig at ringe til politiet og spørge. De er forpligtet til at oplyse dig om antallet af klip i dit kørekort. Hvis du vil læse mere om klip i kørekortet, kan du gøre det lige her: https://www.tjekbil.dk/alt-om-bilen/klip-i-koerekortet

Grænsen går et sted

Kan du huske, hvor mange klip du må have i dit kørekort, før du mister det? Som reglerne er på nuværende tidspunkt, så har du som dansk statsborger tre klip at gøre med. Det betyder, at du må foretage en forseelse, der giver et klip i kortet, tre gange, uden at få frataget dit kørekort. Laver du dog en lovovertrædelse med klip i kørekortet som konsekvens for fjerde gang, skal du på stedet aflevere dit kørekort til politiet. 

Der er dog en undtagelse til reglen. For hvis du er ny bilist, har du ikke nær så mange klip at gøre med. I de første tre år efter du har erhvervet dig dit kørekort, er du så at sige ‘på prøve’ i trafikken. Her kræver det kun det halve – altså to klip – og så udstedes der et kørselsforbud, der forhindrer dig i at køre på nogle motordrevne køretøjer overhovedet.

Når du har fået frataget dit kørekort på grund af for mange klip, skal du forbi en kørelære for at generhverve det, før du må sætte dig bag rattet igen. 

Klip i kørekortet udløber

Skulle det ske, at du får et klip i kørekortet, kan du heldigvis trøste dig med, at det ikke kommer til at stå som en plet på din straffeattest i al evighed. Nej heldigvis er der en regel, som gør sig gældende, der sikrer, at et klip i kørekortet udløber efter tre år. Det betyder, at du altså ikke kun har tre klip i kørekortet at gøre med i hele din tid som bilist. 

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du så kan lave en overtrædelse én gang om året, og så er det nok godt nok. Nogle forseelser udløser nemlig flere klip i kørekortet på samme tid. Du kan få helt op til seks klip på én gang, hvis din kørsel er voldsomt hensynsløs. 

Vær særligt opmærksom ved vejarbejde

Hvis du generelt færdes en smule hensynsløst eller hurtigt i trafikken, kan det være en god ide lige at tænke sig om en ekstra gang, når du støder på vejarbejde i trafikken. 

Foretager du nemlig en forseelse, der udløser en bøde eller et klip i kørekortet i området med vejarbejde, bliver straffen fordoblet. Det betyder, at en bøde på 3000 kroner bliver til 6000 kroner, og to klip bliver til fire. Denne regel har været gældende siden april 2015 i Danmark.

Dette skyldes, at både arbejdere og bilister i situationer med vejarbejde er særligt udsatte, og der er dermed større sandsynlighed for, at din hensynsløse kørsel kommer til at koste nogen en tur på skadestuen eller det, der er værre. 

Offerfonden – en ekstra bøde 

I nogle tilfælde, når du modtager bøder og klip i kørekortet for din hensynsløse kørsel, bliver der lagt et ekstra beløb på 500 kroner til din straf. Dette beløb går til offerfonden, som har eksisteret herhjemme i Danmark siden 2012. Hvis din kørsel er ekstra dårlig, vil du blive pålagt at betale dette beløb. 

Pengene til offerfonden går til projekter eller aktiviteter for ofrer for forbrydelser eller trafikforseelser. Du skal opfatte denne ekstra bøde som en påmindelse om, at du med din kørsel og hensynsløse færden i trafikken har sat andre menneskers liv på spil. 

Som bilister har vi alle et ansvar for, at det er sikkert og trygt at færdes i den danske trafik. Derfor skal vi overholde de regler, der er blevet udstukket, fordi de er der af en grund. Heldigvis har vi foranstaltninger som klip i kørekortet, der sikrer, at folk, der kører helt uanstændigt, bliver fjernet fra de danske veje. Husk på din rolle i den danske trafik, når du sætter dig bag rattet næste gang.