Biler med papegøjenummerplader: Disse regler bør du kende

Biler med papegøjenummerplader: Disse regler bør du kende

Sponsoreret:

Det er ikke altid lige let at blive klog på, hvilken type af nummerplade der skal være på hvilken bil. Der gælder nemlig forskellige regler alt efter, hvilken type af nummerplade der er tale om, og hvilket formål den bestemte bil har. 

I Danmark findes der forskellige slags nummerplader, som hver især betyder noget forskelligt, og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken type nummerplade man skal have på sin bil. Den almindelige, hvide nummerplade er den, som de fleste danskere har kendskab til. Udover den hvide plade, så findes der også gule plader, plader med og uden EU-symbol og de såkaldte papegøjeplader. Og det er netop papegøjepladerne, som du kan blive lidt klogere på nedenfor. 

Sådan ved du om det er en papegøjeplade

Der findes forskellige hjemmesider, som for eksempel https://www.tjekbil.dk/papegoejeplader, hvor der er gode forklaringer på, hvad de forskellige nummerplader har af betydning. 

Der er blandt andet de hvide plader, som udelukkende benyttes til biler, der bruges til privatkørsel. Derudover er der de gule plader, som bruges til firmabiler, og derfor udelukkende er til erhvervskørsel. Det er så her papegøjepladerne kommer ind i billedet, fordi papegøjepladerne er en rigtig god mellemting mellem de hvide og de gule plader. 

En papegøjeplade er både hvid og gul, og det betyder derfor også, at en bil, der har papegøjeplader på, både kan blive anvendt til privatkørsel og erhvervskørsel. Typisk er formålet med biler, der har papegøjeplader på, at de for det meste vil blive brugt i erhvervsmæssige sammenhænge, men uden at skulle udelukke muligheden for, at bilen kan blive brugt til private formål. 

Momsregler for biler med papegøjeplader

Når en virksomhed har en bil, der har papegøjeplader på, så gælder der særlige regler for blandt andet moms, som virksomheden skal rette sig ind efter. Hvis bilen med papegøjeplader bliver brugt til både erhvervskørsel og privatkørsel, så har man for eksempel mulighed for at kunne trække driftsomkostningerne på bilen fra i sit regnskab. 

Driftsomkostninger kan blandt andet være ting som brændstof, færgebilletter og reparationer. Denne regel gør sig dog kun gældende, hvis bilen vejer under tre tons. Har bilen en vægt, som er mere end de tre tons, så giver det muligheden for at kunne benytte sig af endnu flere fradragsmuligheder. 

Regler for SKAT på biler med papegøjeplader

Som nævnt, så gælder der helt særlige regler for moms på biler, der har papegøjeplader på. Det samme er også tilfældet med regler for beskatning på bilen. En bil med papegøjeplader har nemlig også særlige skatteregler, når bilen først og fremmest bliver brugt både i det private og i den virksomhed, hvor man er ansat. 

I forbindelse med en bil, der har papegøjeplader på, så er de eneste omkostninger, som skal inkluderes i regnskabet, de omkostninger, der relaterer sig til den erhvervsmæssige del af bilen. Af den grund er man nødt til at føre et kørselsregnskab, hvis man har en bil med papegøjeplader på, da det er nødvendigt at man kan skelne mellem den erhvervsmæssige kørsel og privatkørslen. 

Når en medarbejder i virksomheden benytter papegøjebilen

Har man medarbejdere ansat i en virksomhed, som bruger en af virksomhedens biler med papegøjeplader på til privat brug, så gælder der også særlige regler, som både medarbejdere og ejeren af bilen skal være opmærksomme på.

Bruger en medarbejder bilen med papegøjeplader på i det private, så skal der for eksempel betales skat af værdien af fri bil. Her vil den skattepligtige værdi af den bestemte bil afhænge af ting som både alder og pris. Ud fra den skattepligtige værdi, så skal der betales skat, som ved en almindelig indkomst. Årsagen til at der bliver betalt skat af fri bil, er netop fordi bilen med papegøjepladerne på står til rådighed og bliver brugt af medarbejderen, når han eller hun skal køre ærinder i det private. 

Når den skattemæssige værdi skal beregnes, så kan den dog mindst blive anslået til 160.000 kroner. Det betyder også, at den medarbejder, som bruger bilen med papegøjepladerne på, minimum skal betale 40.000 kroner om året i skat for fri bil, der er på papegøjeplader. Udover det beløb, som skal betales i skat, så kommer der derudover også et miljøtillæg, som skal betales. Beløbet på miljøtillægget svarer til den årlige ejerafgift plus 50%.