Bilforsikring: Din guide til forsikring af bil

Det er lovpligtigt at have en bilforsikring, når du er bilejer, men hvilken forsikring skal du vælge, og hvad skal du være opmærksom på? Vi guider.

Selvfølgelig er du selv en af de bedste og mest habile bilister, der findes i landet.

Men derfor skal du stadig have en bilforsikring, hvis uheldet skulle være ude. Faktisk er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring som bilejer.

En ansvarsforsikring dækker alle de skader, som du - mod forventning selvfølgelig - skulle komme til at forvolde andre bilister. Det kan være i forbindelse med for eksempel parkering eller uheld i trafikken.

Udover den lovpligtige ansvarsforsikring vælger mange bilejere desuden at købe en kaskoforsikring, der dækker uheld eller skader på din egen bil.

Det kan være, hvis du skulle være uheldig og blive udsat for hærværk eller biltyveri, eller hvis du bliver involveret i et uheld.

Det kan nemlig potentielt være rigtig dyrt at få udbedret sådan nogle skader - og det kan være rigtig ærgerligt at modtage sådan en regning oven på en oplevelse, som sikkert ellers ikke har været særlig sjov. Derfor er det en god og rar sikkerhed og tryghed for bilejere at have sådan en kaskoforsikring.

Det kan være en god idé at tegne en kaskoforsikring, der også dækker skader på dig selv. Det kaldes en førerdækning. For mens ansvarsforsikringen altid dækker de skader, du måtte forårsage på den anden part i et uheld, så dækker den ikke skader på dig selv.

Førerdækningen hjælper dig økonomisk i tilfælde, hvor der er tale om varigt mén, tab af erhvervsevne og lignende.

Nogle bilejere vælger derudover at tilkøbe en glasdækning til deres bilforsikring. Hvis man har en kaskoforsikring, skal man selv betale den selvrisiko, som man selv har valgt i forbindelse med værkstedsregningen.

Men hvis man har en glasdækning, så vil reparationer af for eksempel forruden være helt udgiftsfri for dig. Så betaler forsikringsselskabet hele regningen.

Mange bilejere kender helt sikkert til de irriterende stenslag, der kan ramme forruden. Det er næsten uundgåeligt at opleve sådan en skade. Og når uheldet er ude, er det rart at have sådan en glasdækning.

Vejhjælp er god at have, hvis du står i en situation, hvor din bil går i stykker midt i trafikken. Måske punkterer dit dæk, eller også havarerer den af andre årsager, så du kan blive nødt til at trække ind i nødsporet. Det kan også være, at du er kørt fast i mudder, sne eller sand. Så kan der komme hjælp ud til dig, lige der hvor du er, uden nogen ekstra omkostninger.

Du kan også vælge at købe et abonnement på vejhjælp gennem Falck eller Dansk Autohjælp uden om din forsikring.

Men hvad skal du ellers være opmærksom på, når du vælger bilforsikring - og hvilket selskab skal du vælge? Det kan du blive meget klogere på her.

Forskellige bilister, forskellige priser

Forsikringer varierer meget i pris alt efter, hvem der køber dem. Det kaldes også for præmietrin.

Hvis man er en helt ny bilist, eller hvis man i forvejen har en skadeshistorik, når man tegner en forsikring hos et nyt forsikringsselskab, så starter man på det laveste præmietrin. Det betyder, at forsikringen er dyrere for dig i forhold til dem, der befinder sig på et højere præmietrin.

For hvert år du kører uden skader, så bevæger du dig et trin højere på præmiestigen. Når du når det øverste trin, bliver du elitebilist. Det er den billigste pris for en forsikring, som du kan opnå, og det er typisk en fast pris, uanset om du får en skade på bilen eller ej.

Præmietrin er en procedure, der er rimelig fast fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Men det kan til gengæld variere rigtig meget, hvordan priserne er på de forskellige niveau. Hvis du befinder dig på henholdsvis det laveste eller højeste trin, altså hvis du enten er helt ny bilist eller elitebilist, så kan der altså være mange penge at spare ved at sammenligne de forskellige selskabers priser.

Nogle forsikringsselskaber henvender sig mere til nye og unge bilister, mens andre forsøger at lokke de erfarne elitebilister til.

Udover din alder og skadeshistorik har det også indflydelse på prisen, hvilken type bil du har, og hvor henne i landet du bor.

Hvis man bor i en større by, vil der altid være større risiko for skader, end hvis du bor på landet. I byen er der flere bilister, fodgængere og cyklister, så på den måde er risikoen for sammenstød eller ulykker naturligt meget større, end hvis du bor et sted, hvor der er mindre trafik på vejene.

Når du parkerer på en trafikeret eller smal gade, som mange af gaderne inde i byen er, så er der også større risiko for at få for eksempel et spejl kørt af eller bakke ind i en bil, når du skal parallelparkere.

Jo mere værdifuld bilen er, desto dyrere er det at forsikre den. Så hvis du har en spritny og dyr sportsvogn stående, så vil den naturligt være dyrere at forsikre end en brugt og almindelig familiebil.

Alle de faktorer spiller altså ind, når prisen på din forsikringspræmie skal beregnes.

Styr på selvrisiko

Når du tegner en bilforsikring, skal du også fastsætte en selvrisiko.

En selvrisiko er betegnelsen for det beløb, du selv skal betale, når du anmelder en skade. Det betyder, at du selv betaler et minimumsbeløb hver hver skade, der anmeldes. Jo højere selvrisiko, desto lavere vil forsikringspræmien blive.

Du bestemmer selv, hvad selvrisikoen skal være. Hvis du for eksempel har en selvrisiko på 5000 kroner, og du kommer ud for et uheld, hvor skadesomkostningerne løber op i omkring 30.000 kroner, så skal du altså betale de første 5000 kroner, hvorefter dit forsikringsselskab betaler de resterende 25.000 kroner.

Der er forskellige overvejelser at gøre sig, når man skal fastsætte sin selvrisiko. Det handler om, hvor stor en risiko man er villig til at tage.

For prisen på din forsikring vil falde, jo højere du sætter din selvrisiko. Så hvis du vælger en meget lav risiko, så vil prisen på din forsikring stige, men du kan til gengæld være sikker på, at forsikringsselskabet sørger for regningen, hvis uheldet skulle være ude.

Men hvis du tør løbe en større risiko, så kan du vælge at sætte selvrisikobeløbet højere op. Det betyder, at du betaler en generelt lavere pris for din forsikring. Men til gengæld skal du så selv op med pungen, hvis du skulle være involveret i et uheld.

Der kan generelt være mange penge at spare, hvis du vælger en høj risiko. Hvis man sammenligner de forskellige forsikringsselskaber, kan man finde frem til, at man kan spare tæt på 6000 kroner om året, hvis man sætter sin selvrisiko højt.

Det er ikke hos alle forsikringsselskaber, du frit kan bestemme, hvor høj din selvrisiko skal være. Hos nogle selskaber kan du vælge en selvrisiko på 0 kroner, mens du andre steder skal have en selvrisiko for et fastsat minimumsbeløb.

Undersøg de forskellige selskabers vilkår, inden du tegner din forsikring for at finde det, der passer bedst til dig.

Tjek din bilforsikring en gang om året

Markedet for bilforsikringer er stort, og der er mange spillere på markedet, og det betyder, at der er meget konkurrence. Derfor ændrer priserne sig hele tiden, og jo længere tid du kører uden skader, desto længere bevæger du dig op ad præmiestigen, der kan sikre dig bedre vilkår og priser.

Derfor bør du mindst en gang om året tjekke, at du har den rigtige bilforsikring. Din profil ændrer sig hele tiden - ligesom forsikringsselskaberne. Du kan være flyttet, du er blevet ældre, eller dit behov har på anden vis ændret sig. Der er derfor en god sandsynlighed for, at du kan spare penge, hvis du gennemgår din bilforsikring jævnligt.

Der er mange, der tror, at det er en nødvendighed at have alle ens forsikringer samlet ét sted og hos det samme selskab, men det er faktisk ikke tilfældet - ofte er det modsatte faktisk tilfældet. Det kan mange gange bedst betale sig at “shoppe rundt” og vælge forskellige forsikringer hos forskellige selskaber.

Nogle forsikringsselskaber er mest konkurrencedygtige på bilforsikringer, mens andre er bedst, når det kommer til ulykkesforsikringer eller rejseforsikringer. Og du kan sagtens have dine forsikringer forskellige steder for at opnå den største besparelse.

Der er dog alligevel mange, der vælger at samle deres forsikringer det samme sted. Det kan være lettere at holde styr på i stedet for at jonglere med mange forskellige forsikringsselskaber. For overblikkets skyld kan det være rart bare at få én kuvert ind ad brevsprækken.

Desuden er der nogle selskaber der tilbyder dig visse fordele, hvis du samler alle dine forsikringer hos dem, og det er også værd at holde øje med.

Hent BilHandel app

Hent gratis app og du har din første annonce på få minutter.

App Store
Google Play